ContactMijn VGZ
Zorgtoeslag

Zorgtoeslag

Wat is zorgtoeslag precies?
De zorgtoeslag is in het leven geroepen om financiële ondersteuning te bieden aan wie dat nodig heeft. De toeslag is een maandelijks bedrag dat wordt uitgekeerd aan wie er recht op heeft. Dat kunnen studenten zijn, maar ook mensen met een laag inkomen. Zorg is voor deze mensen vaak een vervelende kostenpost. Zo kan bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts een flinke financiële klap betekenen, zeker als de overheid het eigen risico elk jaar verhoogt. Ook onverwachte uitgaven, zoals een bril, kunnen voor veel mensen te hoog zijn. Sinds kort valt ook een specialistisch medisch consult onder het eigen risico. Daardoor kunnen zorgkosten ongelofelijk snel oplopen. De zorgtoeslag is ontworpen om die klap te verzachten.

Maximale inkomensgrens
Ben je alleen? Dan krijgt je in 2021 geen zorgtoeslag meer als je inkomend hoger is dan € 30.481,-. Had je een partner? Dan mag je inkomen maximaal € 38.945,- zijn.

Grens voor vermogen
Het vermogen waarbij je nog zorgtoeslag kunt krijgen, mag voor een alleenstaande niet meer zijn dan  € 114.776,-. Heb je een partner, dan mag dit bedrag niet meer zijn dan €145.136,-. Heb je op 1 januari 2021 een vermogen dat hoger is dan deze grens? Dan heb je voor het hele jaar geen recht op zorgtoeslag.

Hoe wordt bepaald wie de toeslag krijgt?
Zorgtoeslag is inkomens- en vermogen afhankelijk. Hierdoor lijkt het wellicht alsof jouw persoonlijke situatie niet van belang is, maar dat kan in de praktijk anders uitpakken. In bepaalde gevallen is je recht op zorgtoeslag namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Als de overheid wil vaststellen of je recht hebt op zorgtoeslag, wordt je huishoudsamenstelling en gezamenlijke gezinsinkomen onder de loep genomen. Ook in 2021 is dit het geval.

Bereken uw zorgtoeslag
Maak een proefberekening om te zien of je zorgtoeslag verandert.

Link: Rekenhulp toeslagen belastingdienst

Noodnummers Allianz

Contact

Copyright © 2021 – SPD. Alle rechten voorbehouden.