ContactMijn VGZ
Eigen risico

Wat is het eigen risico?

Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een verplicht eigen risico (ER) op zijn (basis) zorgverzekering. De hoogte van het verplicht eigen risico wordt jaarlijks bepaald door de overheid. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die in je basisverzekering zit. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp.

Verplicht eigen risico

In 2021 heb je een verplicht eigen risico van € 385. Dit houdt in dat je de eerste € 385 zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering.

Vrijwillig eigen risico

Je kunt kiezen voor een vrijwillig extra eigen risico. Dit bedrag komt bovenop uw verplicht eigen risico. Naarmate uw totale eigen risico hoger is, betaal je minder premie. Zie overzicht.

Wettelijk verplicht ER

Vrijwillig ER

Totaal ER

Premiekorting p/mnd

€ 385

€ 0

€ 385

€ 0

€ 385

€ 100

€ 485

€ 3

€ 385

€ 200

€ 585

€ 6

€ 385

€ 300

€ 685

€ 9

€ 385

€ 400

€ 785

€ 12

€ 385

€ 500

€ 885

€ 15

Wij adviseren je om goed na te denken of een vrijwillig ER wel bij je past.

De keuze voor een totaal ER van € 885 levert een premievoordeel op van maximaal € 15 per maand. Maar maak je gebruik van zorg waarop het ER van toepassing is, dan leidt dit tot de betaling van een ER tot maximaal € 885. Dat is heel veel geld. Ook wanneer je gezond en jong bent en zelden gebruik maakt van zorg is dit een reëel risico. Je bent niet eerste die blessure oploopt bij het sporten en via de Eerste Hulp op de gipskamer van een ziekenhuis belandt. De zorgkosten van een gebroken arm bedragen gemiddeld € 4.000. Wanneer jouw volledig ER nog openstaat kost de behandeling je € 885! Op de vraag of je dit bedrag makkelijk kunt betalen, kan alleen jij een antwoord geven.

Voor welke zorg betaal je géén eigen risico?

 • zorg vanuit een aanvullende- of tandverzekering
 • behandeling door jouw huisarts
 • ketenzorg/zorgprogramma’s
 • verloskundige zorg en kraamzorg
 • wijkverpleging
 • hulpmiddelen in bruikleen
 • nacontroles van nier- of leverdonor
 • de kosten voor vervoer van een donor
 • door de zorgverzekeraar aangewezen preferente geneesmiddelen. 
  Let op: je betaalt wel eigen risico voor de kosten die de apotheek maakt om u een geneesmiddel te leveren. Dit zijn terhandstellingskosten.

Gespreid betalen verplicht eigen risico aanvragen

Wil je volgend jaar niet voor financiële verrassingen komen te staan? En verwacht je jouw eigen risico volledig te gebruiken? Vraag dan de regeling ‘Gespreid betalen eigen risico’ aan. Dit doet je in Mijn VGZ.

Noodnummers Allianz

Contact

Copyright © 2021 – SPD. Alle rechten voorbehouden.